برای پی بردن به اهمیت برنج باید میزان تولید برنج و میزان مصرف برنج را در سطح جهان بررسی نمود
برنج از قديمي ترين گياهاني است كه پس از گندم بيشترين سطح زير كشت اراضي كشاورزي را در جهان به خود اختصاص داده است و به عنوان غذاي اصلي ميليونها نفر در جهان بوده و نقش بارز در تغذيه، درآمد و اشتغال زايي دارداين محصول با سطح زير كشت حدود 161 ميليون هكتار و ميزان توليد 700 ميليون تن نزديک به دو سوم كالري مورد نياز براي بيش از دو ميليارد نفر در آسيا و يک سوم كالري مورد نياز يک ميليارد نفر در آفريقا و آمريكاي لاتين را تامين مي نمايد از كل برنج توليدي دنيا سالانه حدود 4-6 درصد در چرخه تجارت جهاني قرار ميگيرد و مابقي برنج توليدي صرف تأمين كالري روزانه مردم در كشورهاي عمده توليدكننده ميگردد.
مصرف برنج در سطح جهان
بيش از يكصد كشور در جهان، از كمترين تا مرفه ترين سطوح درآمدي، توليد برنج می کنند و یا مصرف برنج دارند. عمدتا تولید برنج توسط ميليونها كشاورز در كشورهاي در حال توسعه كه اندازه زمين آنها كمتر از يک هكتار است. برنج از درجه اهميت بسيار بالايي در كشورهاي در حال توسعه به خصوص در آسيا برخوردار است، در سال 2010 ميلادي بيش از 95 % كل توليد برنج و مصرف برنج جهان در بين كشورهاي در حال توسعه بوده كه از اين ميزان، قاره آسيا 90 درصد را به خود اختصاص داده است، چين و هندوستان بزرگترين كشورهاي توليد كننده برنج در جهان مي باشند ميانگين سرانه مصرف برنج در جهان حدود 65 كيلوگرم ميباشد.
كشورهاي اروپايي همراه با تركيه، مكزيک و كانادا به ترتيب با ميانگين 5/5 ، 8/7 ، 7/6 و 9/7 كيلوگرم كمترين سرانه مصرف برنج را داشته و بيشترين سرانه مصرف برنج نيز مربوط به كشورهايي نظير كامبوج، لائوس، ويتنام، ميانمار و اندونزي و تايلند بوده كه به ترتيب برابر با 292 ، 289 ، 216 ، 185 ، 160 و158 كيلوگرم ميباشد. همچنين، مصرف سرانه در دو كشور بزرگ توليد كننده برنج در جهان يعني هندوستان و جمهوري خلق چين نيز به ترتيب 93 و 76/7 كيلوگرم مي باشد
میزان تولید برنج در سطح جهان
از اواسط دهه شصت ميلادي، زمانيكه ارقام نيمه پاكوتاه منجر به انقلاب سبز گرديد. توليد برنج ساليانه 2/4 درصد افزايش يافت كه اين ميزان سريعتر از رشد جمعيت بوده ولي در دهه هاي آتي به دليل افزايش جمعيت و درآمد انتظار ميرود تقاضاي جهاني براي مصرف برنج هر ساله به ميزان سه درصد افزايش يابد.اين در حاليست كه افزايش عملكرد در واحد سطح در اغلب كشورهاي آسيايي بسيار محدود بوده و مهمتر اينكه نسبت زمينهاي كشاورزي به جمعيت در حال كاهش مي باشد، بنابراين بايد محصول بيشتر در زمين كمتر با نيروي كار، آب و آفت كشهاي كمتر توليد گردد.
براساس آمار سازمان خواربار کشاورزی (فائو)، طی سالهای 2012 – 2001 میلادی، سطح زیر کشت و تولید شلتوک در جهان به ترتیب با متوسط نرخ رشد سالانه 0.7 و 1.7 درصد از 152 میلیون هکتار و 598 میلیون تن به 163 میلیون هکتار و 720 میلیون تن رسیده است. متوسط عملکرد نیز با برخورداری از متوسط نرخ رشد سالانه 1 درصد به 4410 کیلوگرم در هکتار در سال 2012 رسیده است. بدین ترتیب ملاحظه میشود که طی دوره مورد بررسی، سطح زیر کشت شلتوک در جهان تقریباً ثابت بوده و تولید آن با افزایش عملکرد، افزایش یافته است.
در بین کشورهای عمده تولیدکننده شلتوک در سال 2012 (چین، هند، اندونزی، ویتنام و تایلند)، چین و هند در مجموع با اختصاص سهم 45 درصدی سطح زیر کشت و 50 درصد تولید به خود، بیشترین شلتوک جهان را تولید میکنند. بیشترین و کمترین عملکرد به ترتیب متعلق به کشور چین با متوسط 6833 کیلوگرم شلتوک در هکتار و کشور تایلند با متوسط 3000 کیلوگرم شلتوک در هکتار بوده است سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد، میزان تولیدات جهانی غلات در سال 2016 به رقم 2521 میلیون تن رسید که تنها 0.2 درصد پایین تر از تولید سال گذشته محاسبه شده و سومین رکورد بالای جهانی در این خصوص به شمار می رود. فائو همچنین پیش بینی می کند که تولید برنج در سال زراعی پیش رو در پی عادی شدن وضعیت جوی در شمال شرق آسیا بهبود یابد.
چراکه در مدت دو فصل زراعی گذشته باران های نامنظم تاثیر نامطلوبی را بر تولید برنج در این منطقه تحمیل کرده بود. با این وجود میزان جهانی تولید برنج در مدت پیش بینی شده به رغم قیمت های نه چندان جذاب برای کشاروزان، با یک درصد رشد در مقایسه با سال گذشته به میزان 495 میلیون تن توسط فائو تخمین زده شده است.